Arcmasszás

Az arcmasszázs célja többféle lehet. Elősegíthetjük általa a ráncok kisimulását, a vérellátás frissítését, az arcbőr rugalmasságának megőrzését. A masszázs természtesen a pszichénkre is hat, nyugalmat, frissességet eredményez.

 

A masszázs előkészítése

Az arcot először tisztítsuk le alaposan, arctonikkal és/vagy arcradírral. Ezután zsírosabb krémmel vagy arcmasszázs olajjal (például aromaterápiás olajak) kenjük be az arcunkat vastagabban, mint egyébként szoktuk. Tenyerünket összedörzsölve melegítsük fel, és ujjainkat tornáztassuk előtte lazára. Üljünk le egy kényelmes székbe, egyenes gerinccel a tükör elé, könyökünket támasszuk meg erősen és kezdjük meg a masszírozást.

Fontos figyelmeztetés! Ne csak a masszázs sorrendjét jegyezzük meg! Arra is ügyeljünk, hogy a fogásokat pontosan hajtsuk végre, azonos sorrendben!

 

A simogató masszázs
A helyes sorrend a homlok, az orr, az arc, az áll a nyak és a szem egymás után. Először az ujjhegyek a szemöldöktől a hajtő felé siklanak, felváltva jobb és bal kéz. Azután mindkét kéz középső ujját használva cikkcakkban végezhetünk simító mozdulatokat az egyik halánték irányából a másik felé a homlokon. A következő simítás az homlok közepétől a halántékokon át az állcsúcsig történik, finom, gyengéd érintéssel. Ez után a szem és a homlokok ráncait simítsuk ki szelíd nyomással. A keresztráncokat oldalra, a hosszantikat fölfelé, legalább tízszer.

 

Ezután az orrok simogatás jön az orrgyökértől az orrcimpák hajlatáig, majd fordított irányban is. Ha ezzel is elkészültünk, akkor a szánkkal formáljunk O betűt, és a szájszeglettől az orr felé leírva végezzünk körkörös mozdulatokat. Ez után jön a nevetőráncok masszírozása. Kezünk ujjait helyezzük az állgödörre és onnan körmozgással simogassuk az arcot az orrcimpákig, majd innen tovább a járomcsonton át, a halántékig.

 

Az állat két hüvelykujjunk állunk közepe alá illesztésével kezdjük el simogatni, belülről kifelé, úgy hogy késleltetett legyen a mozdulat és így ellentétes húzás keletkezik. Fontos a gyengéd cirógatás! Ezután emeljük fel az állunkat és tenyerünkkel simogassuk át a nyak és a toka környékét, egészen az állcsúcsig.

 

A szem környékének érzékeny bőrszövete nagy gyengédséget igényel. Mutató és középső ujjunkkal kell finoman körbesimítani, belülről kifelé, a szemöldökön át a halántékig, majd onnan az orcákig.

 

Ütögető masszázs

Az ütögetést a két kéz három középső ujjának hegyével végezzük, laza csuklóval, ritmikusan, ne túl gyorsan, és közepes erősséggel, mert ha túl lagymatagon, vagy túl erősen csináljuk, az nem éri el a kívánt hatást.

A szem környékét és a szarkalábakat nagyon szépen ki lehet simítani vele. Az egyik kezünkkel feszítsük ki (mutató és középső ujjal) a szem melletti bőrt és a másik kéz középső ujjával könnyű dobpergéshez hasonló módon ütögessük végig a szarkalábakat. Az is jó, ha mindkét kéz mutató-középső és gyűrűsujja könnyen ütögeti a szem külső szögletét egészen az orrfalig. A „kiskalapács gyakorlat” a jobb kéz négy ujjának a bal oldali orr-száj ráncra illesztése után kalapácsszerűen végigpergetve érhető el. (Mintha zongoráznánk ..) Ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalra is el kell végezni. A nyakat úgy masszírozzuk végig ütögető masszázzsal, hogy a fejet egyenesen tartjuk. A jobb kézzel a nyak bal oldalát és a ballal a nyak jobb oldalát ütögetjük végig, felváltva, de csak a középső ujjunkat használva. Az ütögető masszázs befejezéseként simítsuk át az egész arcot a tenyér egész felületével, könnyű nyomást kifejtve a homloktól kezdve lefelé. A végén néhány másodpercre borítsuk be a szemkörnyéket a tenyerünkkel, majd az arc széle felé húzva emeljük le.

 

Gyúrómasszázs

A jól táplált arc kívánja erősen a gyúrást. Nagyon fontos az óvatosság, soha ne cibáljuk, vagy gyömöszöljük a bőrt. A gyúrómasszázs erőssége ahhoz hasonló, mint amikor egy lágy tésztát formázunk, annál nem erősebb. Az állon kezdve a hüvelyk és a mutatóujj között csípjünk be egy kevés bőrt és jól gyúrjuk az egész arcon át a halántékig. Majd toljuk hüvelykujjunkat belül az arcrész alá, és gyúrjuk oly módon, hogy mutatóujjunkat erősen odaszorítjuk a hüvelykujjakhoz, és a szájzug körül félkörben jusson el a felső középig. A homlokot és a szem környékét csak cirógatni és ütögetni szabad.